Jigoro Kano

In 1860 werd Jigoro Kano geboren, als derde zoon van een handelaar in scheepsmaterialen, in een klein dorpje Mikage nabij de grote stad Kobe in Japan. Op 11 jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar de hoofdstad Tokyo.

Na zijn basisonderwijs studeerde hij verder aan de keizerlijke universiteit. Omdat hij klein en licht van gestalte was, werd hij vaak geplaagd en moest hij dikwijls het onderspit delven van zijn leeftijdsgenoten in allerlei fysieke uitdagingen. Om zijn lichaam te sterken, besloot hij om de geheime vechtkunsten van de samurai, het jiu-jitsu, te gaan beoefenen.

Hij volgde jiu-jitsu lessen in verschillende scholen en werd onderricht door verschillende grootmeesters. Hij bestudeerde, analyseerde en verfijnde al hun verschillende technieken. Uit onvrede met de ruwe en vaak gevaarlijke technieken (hij kwam vaak gekwetst naar huis) die hem werden geleerd, selecteerde Jigoro er een aantal uit die de tegenstander wel konden uitschakelen maar niet verwonden.

Op 22 jarige leeftijd richtte hij zijn eigen school op. Hij noemde zijn school Kodokan (vertaald : "publieke plaats voor het onderricht van de weg") en leerde er zijn leerlingen het Kodokan Judo aan. In de daarop volgende jaren steeg het leerlingen aantal aanzienlijk en bovendien kwamen zijn leerlingen vaak uit rijkere families. Dit tot groot ongenoegen van de omliggende jiu-jitsu scholen die vaak amper de deuren konden openhouden.

Naar aloude samurai traditie, konden scholen een andere school uitdagen tot een "dojo-yaburi" met als inzet het embleem (en zo het bestaansrecht) van de school. De regel was dat eerst de beste leerling van de school werd uitgedaagd tot een gevecht en daarna al de anderen. Indien alle leerlingen konden worden verslagen, werd de meester uitgedaagd. Moest ook hij het onderspit delven, dan had de uitdager het recht om het embleem van de school van de muur te halen hetgeen in praktijk betekende dat de school al zijn leerlingen zou kwijtraken. Verschillende jiu-jitsu scholen hebben de Kodokan uitgedaagd tot een dojo-yaburi, maar allen moesten het onderspit delven.

In 1886 organiseerde de politie van Tokyo een grote krachtmeting tussen de verschillende scholen van klassieke Japanse krijgskunsten. Ook Jigoro's Kodokan school werd uitgenodigd. Van de 15 wedstrijden behaalde de Kodokan 13 overwinningen en 2 matchen bleven onbeslist. Door deze heroische overwinning werd de Kodokan uitgeroepen tot sterkste gevechtsschool van Japan en werd judo definitief op de kaart gezet. Tot op heden is het een toonaangevend instituut voor judo wereldwijd.

In 1938, op 77 jarige leeftijd overleed Jigoro Kano, na een rijkelijk gevuld leven van verwezelijkingen, onderscheidingen en eretitels. Na zijn dood, en als dankbetuiging voor zijn levenswerk, werd Jigoro Kano gepromoveerd tot 12e Dan.


"By educating one person and sending him into society of his generation, we make a contribution extending a hundred generations to come." Dr. Jigoro Kano